Nordkystruten

Nordkystruten er en cykel- og vandrerute fra Helsingør langs nordkysten af Sjælland til Hundested. Ruten løber dels via hovedvejen  - rute 237, og dels via stier langs Kattegatkysten, forbi mindesmærker, strande og gennem sommerhusområder og plantager. Vigtigste byer undervejs er Hornbæk, Gilleleje, Rågeleje, Tisvilde og Liseleje.
Turen er i alt 65 kilometer lang, dvs. 26 kilometer fra Helsingør til Gilleleje, og 43 kilometer mellem Gilleleje og Hundested.Ruten er afmærket som cykelrute 47. 
Alle aktive mennesker bør prøve denne pragtfulde cykelrute langs nordkysten.
Tag eventuelt cyklen med til Gilleleje (brug toget fra Hillerød) og kør turen via Rågeleje, Tisvildeleje oh til Asserbo fortsæt til Frederiksværk (35 kilometer). Fra Frederiksværk kan du tage toget retur til Hillerød.
Husk, at der skal der også være tid til at nyde naturen, så hold pasuser til at spise og bade.
Store dele af cykelruten ligger på smalle stier langs vandet, som også er udmærkede at vandre ad. Cyklende skal tage hensyn gående. 
Ved kørsel på hovedvej 237 skal du passe på trafikken, da bilister kører for hurtigt.
Det gælder f.eks. ved fra Gilleleje til Rågeleje.
Du kan se hele ruten på denne side


Cykelrute gennem Troldeskoven


Klitplantager ud for Asserbo

 

Gilbjerghoved

Gilbjerghoved er Sjællands nordligste punkt, og stedet ligger 1 kilometer vest for Gilleleje.

Gilbjergstien går fra Gilleleje mod vest til Gilbjerghoved. Stien er 2,5 kilometer lang. En dejligt stil at nyde havet og de høje skrænter. På gode dage er der udsigt til Kullen i Sverige.
På Gilbjergstien ses en mindesten for Søren Kirkegaard. Inskriptionen er bl.a. hans kendte citat "Hvad er sandhed end leven for en idé".
Søren Kirkegaard frekventerede meget Nordsjælland, og specielt Gilleleje. Han kom her i årene omkring 1835. Flere af hans kendte værker er forfattet ved ophold i Gilleleje.
Gilbjergstien er som skrevet 2,5 kilometer lang. Når stien slutter kommer man op på Smidstrup Strandvej.
Der kommer snart billeder fra Gilbjergstien.